Etkinlik Temelli Öğretim Nedir? | Blog | Teknokta - Yenilikçi Öğrenim Çözümleri
Ana Sayfa Blog Öğrenim Çözümleri Etkinlik Temelli Öğretim Nedir?
30 Mart 2022 | Öğrenim Çözümleri

Etkinlik Temelli Öğretim Nedir?

Derslerinizi ilgi çekici hale getirmek ister misiniz? Etkinlik temelli öğretim yöntemleriyle öğrencilerinizin başarılarını artırın!

Teknolojide yaşanan gelişmeler günlük yaşam pratiklerimizi sürekli olarak değiştirirken, öğrenme yolculuğumuz da bu değişimlerden etkileniyor. Ekran başında geçirilen süreler arttıkça özellikle çocukların ilgileri çok daha kolay ve hızlı dağılıyor. Öğretmenlerin ders esnasında en çok mücadele ettiği konular sınıf içindeki aktif katılımı artırmak ve derslerini verimli işleyebilmek. Bu sebeple derste katılımı artıracak, öğrencilerin ilgisini çekecek ve aynı zamanda başarı oranını artıracak yeni nesil eğitim yaklaşımları bulmak gerekiyor. Bu yazımızda son dönemlerin ilgi çeken konularından etkinlik temelli ders işlemeyi ve çocuğun öğrenme yolculuğundaki faydalarını ele alıyoruz.

Etkinlik Temelli Öğretim Nedir?

Öğrencilerin; ellerini ve zihinlerini aktif kullandığı, gözlem yapmalarına, hataları fark etmelerine ve eleştirel bakış açısı kazanmaya yönlendirildiği bir öğretim yaklaşımıdır. Örneğin; Fen Bilimleri dersinde yumurtayı yüzdürme etkinliğiyle yüzme batma kavramını anlatmak, yoğunlukla arasındaki ilişkiyi göstermek daha etkili olabilir. Geometrik şekilleri sınıf ortamında deneyimlemelerini sağlayarak 3 boyutlu düşünme becerilerini geliştirebilirsiniz. 7. ve 8. sınıfta eğitim gören 134 öğrenci üzerinde yapılan bir araştırmada, etkinlik temelli öğretimin ilkokul öğrencilerindeki problem çözme başarılarını nasıl etkilediğine dair sonuçları bu makale üzerinden inceleyebilirsiniz.

Etkinlik Temelli Dersin Faydaları Nelerdir?

  •  Öğrencilerin bilişsel, duyuşsal, sosyal, psikomotor ve diğer pek çok becerileri aynı anda gelişir.
  • Aktif katılımı artırdığı için öğrenme sürecini hızlandırır
  • Öğrenciler; tahminde bulunma, deney yapma, gözlemleme ve sonuçları analiz etme aşamalarından geçerek bilimsel düşünme becerilerini geliştirir
  • Gerçek yaşam problemleriyle uğraşarak soyut bilgileri somutlaştırır
  • Grup çalışmasını desteklediği için yaratıcılığı besler
  • Bireysel ya da çok katılımcılı etkinliklerde rahatlıkla uygulanabilir
  • Sınıfta ya da evde gerçekleştirilebildiği için hibrit öğrenmeyi destekler
  • Gelişim düzeyi normal veya normalden farklı tüm çocuklar için planlanabilir
  • Çocuğun ailesiyle birlikte nitelikli vakit geçirmesine olanak tanır

Derslerinizi Etkinlik Temelli Olarak Anlatırken Dikkat Etmeniz Gerekenler:

  • Aktif bir öğrenme sürecinin tamamlanabilmesi için öğrenciler etkinliğe aktif olarak dahil olmalı
  • Katılımı artırmak amacıyla, nesnelerin veya etkinliğin, kimi zaman öğrenciler tarafından belirlenmesine müsaade edilmeli
  • Etkinlikler öğrencilerin seviyesine uygun olarak belirlenmeli
  • Öğrencilerin sahip olacakları kazanımlar doğru tespit edilmeli
  • Öğretmenler etkinlik içerisinde sık sık gözlem yapmalı, sonuçlar öğrenciler özelinde ve sınıf genelinde analiz edilmeli
  • İdeal etkinlik süresi belirlenmeli
  • Etkinlik için gerekli sınıf ortamının ve materyallerin hazırlanması beklenmelidir.

Etkinlik Temelli Öğretimde En Büyük Yardımcınız: LEGO® Education!

Öğrencilerine 21. Yüzyıl becerilerini kazandırmak isteyen öğretmenler, derslerini etkinlik temelli öğretim yoluyla işleyebilmek adına yönlendirici ve sınıf içerisinde kolayca uygulanabilecek çözümler arıyor. LEGO® Education; 40 yılı aşkın bir süredir, öğretmenlerin aradığı çözümleri, güncel bir müfredat eşliğinde eğitim dünyasına kazandırıyor. STEM eğitimine getirdiği yenilikçi yaklaşımı, Türk eğitim sistemine uyumlu bir müfredatla harmanlayan LEGO® Education çözümleri, yaparak ve eğlenerek öğrenme yaklaşımıyla derslerinizi daha verimli işlemenize olanak sağlıyor!

LEGO® Education Çözümlerinin Etkinlik Temelli Öğretimdeki Faydaları Neler?

LEGO® Education çözümlerinde bulunan tüm etkinlikler; hazırlık, keşfetme, açıklama, farklılaştırma ve değerlendirme adımlarıyla yapıldığı için öğrencilerin bütünsel gelişimlerine ve farklı disiplinlerle çalışma deneyimlerine katkı sağlıyor. Örneğin; sınıf içerisinde inşa ettiğiniz bir ip cambazına farklı ağırlıklar ekleyerek denge, ağırlık merkezi gibi konuları bu etkinlikle çok daha uygulamalı ve anlaşılır hale getirebilirsiniz. Pervaneli bir araba inşa ederek, mekanik kuvvetlerin bir cismin hareketini nasıl değiştirebileceğini uygulamalı olarak gösterebilir ve buradan yola çıkarak Newton’un Hareket Yasaları’nı daha verimli bir şekilde anlatabilirsiniz.

LEGO® Education ile Robotik Kodlama Etkinlikleri Tasarlamak Çok Daha Kolay!

LEGO® Education; STEAM eğitiminde olduğu kadar robotik kodlama eğitimine uygun çözümleri de eğitim dünyasıyla buluşturuyor. Scratch tabanlı, kolay ve anlaşılır kodlama dilini kullanarak öğrencilerinizin kodlama becerilerini geliştirebilirsiniz. LEGO® Education’ın Türk eğitim sistemine uygun olarak hazırlanmış robotik kodlama etkinlikleriyle; bir dönme dolap inşa edip bunun hangi koşullar gerçekleştiğinde durması gerektiğini kodlayabilir, nicel bulut verilerini kullanarak hava durumu tahmini yapabilen bir robot tasarlayıp inşa edebilirsiniz. Robotik etkinlikleri için başlangıç ipuçlarını öğrencilerinizle paylaşabilir ya da tüm adımlarda beraber ilerleyebilirsiniz. LEGO® Education'ın robotik kodlama eğitimine dair setlerini buradan inceleyebilirsiniz.

LEGO® Education Ürünlerini Satın Aldım, Peki Nasıl Etkinlik Yapacağım?

Siz de LEGO® Education çözümleriyle derslerinizi uygulamalı ve eğlenceli etkinliklerle daha verimli işlemek istiyorsanız bu link üzerinden aradığınız çözümleri bulabilirsiniz. İlgilendiğiniz ürünü satın aldıktan sonra düzenlenecek başlangıç atölyesine ücretsiz katılabilirsiniz. LEGO® Education Akademi Sertifikalı Eğitmenler aracılığıyla düzenlenecek bu atölyelerde; setlerin içerisindeki parçaların nasıl kullanılacağına dair bilgiler edinebilir, etkinlik temelli derslerde sınıf yönetimine dair ipuçlarını öğrenebilir ve setlerle uygulamalı proje yapımına dair deneyimler elde edebilirsiniz!

Copyright © Teknokta. All Rights Reserved.
payment logos