Hibrit Eğitim Modeli Nedir? | Blog | Teknokta - Yenilikçi Öğrenim Çözümleri
Ana Sayfa Blog Öğrenim Çözümleri Hibrit Eğitim Modeli Nedir?
26 Kasım 2021 | Öğrenim Çözümleri

Hibrit Eğitim Modeli Nedir?

Hibrit Eğitim modeli nedir? Öğrenciler için faydaları nelerdir? Diğer öğrenme kaynaklarıyla aralarındaki ilişki nasıl ilerler gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Hibrit Eğitim Nedir?

Hibrit Eğitim, geleneksel sınıf içi eğitim modelinin internet üzerinden çevrim içi eğitimle desteklenmesiyle ortaya çıkmış bir öğrenme modelidir. Hibrit Öğrenme bazı kaynaklarda “ Karma Öğrenme “ ya da “ Harmanlanmış Öğrenme “ olarak da geçmektedir. Öğrenciler sınıfta yüz yüze eğitime devam ederlerken, eş zamanlı olarak sınıfta bulunmayan öğrenciler de çevrim içi yöntemlerle eğitime dahil olurlar. 


Hibrit Eğitim Modelinin Avantajları Nelerdir?

Hibrit eğitim modeli; sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiği salgın, karantina gibi özel koşullarda eğitimin sekteye uğramadan devam edebilmesi için önemlidir. Derslerin kaydedilip izlenebilmesi, öğrencilerin derste öğrendiklerini istedikleri her yerde tekrar etmelerine olanak sağlar. Sınıf ortamındaki derslere her gün farklı öğrenciler katılacağı için öğrencilerin zamandan tasarruf etmelerini destekler. 


5E Öğretim Modeli Nedir?

İngilizce Engage, Explore, Explain, Elaborate ve Evaluate kelimelerinin baş harflerinden oluşan, LEGO®️ Education derslerini yüz yüze yaparken kullandığımız 5E öğretim modeli; 

İlgi Uyandır ( Engage )

Keşfet ( Explore )

Açıkla ( Explain )

Derinleştir ( Elaborate )

Değerlendir ( Evaluate ) 


aşamalarıyla öğrencilerin hem yüz yüze eğitimde hem de hibrit eğitimde tam öğrenmelerini destekler. LEGO® ders planları, 5E modelini uygulayarak hibrit öğrenme formatına hızlı geçişi kolaylaştırır. 5E modelinin aşamalarının tam olarak neyi ifade ettiğini açıklayacak olursak;

İlgi Uyandır 

Öğrencilerin ilgilerini uyandırmak ve var olan bilgilerini tazelemek için LEGO® Education ders planlarındaki “Tartışmanın Fitilini Ateşle” içeriğini kullanın. Çevrim içi derslerle öğrenciler evde ön hazırlık yapabilir ve ders esnasında öz güvenleri yüksek bir şekilde katılım sağlayabilir. Örneğin; derse gelmeden önce inceleyebilecekleri bir video ya da dokümanı öğrencilerle paylaşın. 


Keşfet

Öğrencilerin arkadaşlarıyla ya da küçük bir grupla çalışmalarını isteyin. Tasarımladıkları modeli inşa ederlerken, grup çalışmasına odaklanmalarını ve problem çözümünde iş birliği yapmalarının önemini anlatın. Örneğin; uygulamalı sorun gidermek için neler işe yarıyor? Daha iyi çalışması için neler yapmak gerekiyor? Sorularını sorun. 


Açıkla

Öğrencilerin mevcut bilgilerini gösterme ve anlamadıkları yerleri sorma fırsatını vermek için grup tartışmaları başlatın. Eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için öğrencilerin soru sormalarını isteyin. Örneğin; her gruba tasarlayıp inşa ettikleri modelleri çalıştırmalarını sağlayın. 


Derinleştir

Öğrencilerin temel projenin ötesine geçmeleri ve yaratıcı bir şekilde yeni fikirleri keşfetmeleri için yeni fikirler ve adımlar ortaya atın. Örneğin; çevrim içi LEGO® Education ders planlarındaki “Eklentiler” içeriğinden yararlanmalarını sağlayarak modellerinde farklılaşmalarını sağlayın. 


Değerlendir

Öğrencilerin öğrenme hedeflerini ne kadar anladığını ve başarabildiğini değerlendirerek çalışmalarıyla ilgili geri bildirim verin. Yapıcı akran eleştirileriyle, modeli tasarlayan öğrencilerin öz değerlendirme yapmalarını destekleyin. 


LEGO®️ Education'ın Hibrit Öğrenmeyi destekleyen eğitim çözümlerini buradan inceleyebilirsiniz.




Copyright © Teknokta. All Rights Reserved.
payment logos