Daha iyi bir dünyayı inşa etmek, haklarını bilen çocuklarla mümkün! | Blog | Teknokta - Yenilikçi Öğrenim Çözümleri
Ana Sayfa Blog Öğretim Kaynakları Daha iyi bir dünyayı inşa etmek, haklarını bilen çocuklarla mümkün!
15 Ağustos 2023 | Öğretim Kaynakları

Daha iyi bir dünyayı inşa etmek, haklarını bilen çocuklarla mümkün!

Hak kavramı günümüze kadar, sadece yetişkinlere atfedilen, bir kişinin hukuken korunan menfaatleri olarak bilinse de, her yetişkinin olduğu gibi her çocuğun da doğar doğmaz elde ettiği, vazgeçilmez haklar vardır.

Hak kavramı günümüze kadar, sadece yetişkinlere atfedilen, bir kişinin hukuken korunan menfaatleri olarak bilinse de, her yetişkinin olduğu gibi her çocuğun da doğar doğmaz elde ettiği, vazgeçilmez haklar vardır. Barınma, yaşama, sağlık ve eğitim bu haklara örnek olarak gösterilebilir. Toplum için iyi bir gelecek inşa etmek; kendi haklarının farkında, eleştirel düşünme yetilerine sahip ve sorumluluk bilinci yüksek çocukları yetiştirmekle çok daha mümkün olabilir. Haklarının farkında olan çocuklar, kendilerini daha iyi ifade edebilir ve uğradıkları haksızlıklar karşısında daha öz güvenli bireyler olarak kendilerini daha iyi savunabilirler. Bu farkındalık duygusu, sadece kendi hakları için değil, yaşadıkları çevreyi iyileştirmek için düşünen, sorgulayan ve çözüm üreten gençlerin yetişmesinde önemli rol oynamaktadır.

Çocuk Hakları Nelerdir?

Yetişkinlerden farklı davranış ve psikolojik özellikler taşıyan çocukların, erişkinliğe giden yolda olası tehlikelerden korunmasına yönelik hazırlanan " Çocuk Hakları Bildirgesi " 20 Kasım 1959'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda onaylanmıştır. 4 temel ilkeden oluşan bu bildirgenin içeriğine göre çocuk;

·         18 yaşın altındaki bireyler olarak tanımlanır.

·         Bu bildirge çocukların ırk, dil, din gibi diğer ayırıcı özelliklerine bakılmaksızın, hepsine eşit olarak uygulanır.

·         Aileler alacakları kararlarda çocukların yararlarını gözeterek dikkatle karar vermelidirler

·         Çocukların sağlıklı yaşam hakkı vardır ve bu hak devlet tarafından korunmalıdır gibi eşitlik, sosyal adalet, sömürüye ve istismara karşı koruma gibi önemli maddeleri içermektedir.

 

Çocuklarımızı Nasıl Farkındalık Sahibi Yapabiliriz?

Çocuklar büyümeye başlayıp, değişik tecrübeler edindikçe farkındalık kazanmaya dair ilk adımlarını atarlar. Aile içinde başlayan temel eğitim, okul öncesi eğitimiyle birleştiğinde çocuklar topluluk içinde daha öz güvenli, yaşadığı çevresinde olup bitenleri daha kolay ayırt edebilen bireyler olarak hayata hazırlanır. Son yıllarda sıkça altı çizilen erken çocukluk dönemi eğitiminin önemi, burada da devreye girmektedir. Çocuğun yeni öğrenme deneyimlerini gerçekleştirmesi oyun yoluyla çok daha kolay ve eğlencelidir. Oyunla öğrenme, çocuğun hayal dünyasını zenginleştirirken, öğrenme deneyimini daha akılda kalıcı hale getirmektedir. Çocuklara; bedenlerine dair söz haklarını, toplumsal yaşamda karşılaşabilecekleri engelleri nasıl aşacaklarını, eşitlik, adalet gibi sosyal hayata dair kavramları oynatacağınız oyunlarla birlikte öğretmek onların dünyasında çok daha akılda kalıcı olacaktır.

 

Çocuklara Haklarıyla İlgili Farkındalık Yaratmak Hiç Bu Kadar Eğlenceli Olmamıştı!

Oyunla öğrenmede erken çocukluk dönemi öğretmenlerinin, çocuk gelişimcilerinin ve çocuk gelişimiyle ilgilenen yetişkinlerin favori çözümlerden olan LEGO Education setleri, çocuklara hakları konusunda farkındalık kazandıran içeriklerle birleşerek yepyeni bir program oluşturdu! Teknokta ve Güzel Şeyler Derneği iş birliği ile yürütülen bu projenin program içeriği,  Prof. Dr. Belma Tuğrul'un akademik danışmanlığında, LEGO® Education Akademi Sertifikalı Eğitmen Sera Yöndem ve okul öncesi öğretmeni Mehtap Gür tarafından geliştirildi.

 

Çocuk Hakları Eğitim Programı, erken çocukluk dönemi eğitimiyle yakından ilgilenen yetişkinlere özel olarak hazırlanmıştır. İki bölümden oluşan programda; birinci bölüm “Sahip Olduğumuz Haklar" başlığı altında 6 oturum, ikinci bölüm “Benim Haklarım & Benim Bedenim” başlığı altında 6 oturumdan oluşur. Bu oturumlar; LEGO® Education okul öncesi çözümleri, powerpoint sunumu, tematik şarkılar, çalışma kağıtları, temaya ilişkin geliştirilmiş oyun fikirleri ve dramatizasyon çalışmaları eşliğinde uygulamalı ve zengin bir içeriğe sahiptir.

Çocuk haklarıyla ilgili çalışmalar yapmak istiyor ve bunun için zengin bir programa ihtiyaç duyuyorsanız https://www.teknokta.com/cocuk-haklari-egitim-programi#detayli-bilgi üzerinden

bizimle iletişime geçebilir, eğitim programımızla alakalı detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Çocuklar için daha iyi bir dünya mümkün!

Copyright © Teknokta. All Rights Reserved.
payment logos